Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:
     

    • 1 krążek ciasta o średnicy ok. 25–30 cm

    Lub:
     

    • 2 szkl. mąki
    • 140 g masła
    • 1 jajo
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • przyprawy: sól

     


    Nadzienie:

     

     

     

    • 3–4 średnie dojrzałe pomidory (polecamy malinowe)
    • 2 łyżki natki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 szkl. utartego parmezanu
    • 1/2 szkl. utartego sera gouda
    • 2 cebule
    • kilka czarnych oliwek bez pestek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano lub garstka świeżych liści

     

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: masło pokrój na mniejsze kawałki (masło nie powinno być twarde, warto je wcześniej wyjąć z lodówki). Mąkę przesiej, dodaj do niej pokrojone masło, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Zagniataj wszystko aż ciasto będzie gładkie. Następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Przygotuj nadzienie: cebulę pokrój w cienkie plasterki i smaż na małym ogniu 20 min – po tym czasie odstaw do ostudzenia. Czosnek i natkę drobno posiekaj i wymieszaj. Pomidory pokrój w plasterki, oliwki w ćwiartki. Ser zetrzyj na tarce.

Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą margaryny. Schłodzone ciasto wykładaj kawałkami na grubość 1 cm, tworząc dokoła niewysoki brzeg. Następnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Tartę podpiecz 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°.

Podpieczone ciasto posyp łyżką parmezanu, rozprowadź na nim cebulę, a na wierzchu ułóż plasterki pomidora tak, aby nachodziły na siebie. Całość posól, popieprz, posyp natką z czosnkiem, pokrojonymi w ćwiartki czarnymi oliwkami, a następnie startym parmezanem i serem gouda. Na końcu skrop oszczędnie oliwą. Gotową tartę włóż do piekarnika i piecz jeszcze ok. 25 min. Upieczoną tartę podawaj skropioną oliwą i octem balsamicznym.


Komentarze