Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 krążek ciasta o średnicy 25-30 cm

    lub

    • 2 szkl. mąki
    • 140 g masła
    • 1 jajko
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    • 3 dojrzałe pomidory (np. malinowe)
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 szkl. utartego parmezanu
    • 1/2 szkl. utartego sera gouda
    • 2 cebule
    • kilka czarnych oliwek bez pestek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano lub garstka świeżych liści
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę przesiej. Masło pokrój na mniejsze kawałki (masło nie powinno być twarde) i dodaj do mąki. Dodaj śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Całość zagnieć na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

2

Cebulę pokrój w cienkie plasterki, smaż na małym ogniu ok. 20 min i odstaw do studzenia. Czosnek i natkę drobno posiekaj i wymieszaj. Pomidory pokrój w plasterki, oliwki w ćwiartki, a ser zetrzyj na tarce.

3

Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą margaryny. Schłodzone ciasto wykładaj kawałkami na grubość 1 cm, tworząc dookoła niewysoki brzeg. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Tartę podpiecz 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

4

Podpieczone ciasto posyp łyżką parmezanu. Rozłóż na nim cebulę, a następnie plasterki pomidora tak, by nachodziły na siebie.

5

Całość przypraw solą i pieprzem, posyp mąką z czosnkiem, pokrojonymi w ćwiartki czarnymi oliwkami oraz startym parmezanem i serem gouda. Skrop oszczędnie oliwą. Gotową tartę włóż do piekarnika i piecz jeszcze ok. 25 min. Upieczoną podawaj skropioną oliwą i octem balsamicznym.


Komentarze