Tarta z pomidorami i kruszonką z parmezanu

Tarta z pomidorami i kruszonką z parmezanu

  • 01:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2 i 1/2 szkl. mąki
    • 1 jajko
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

    Kruszonka:

    • 1/2 szkl. startego parmezanu
    • 1/4 szkl. mąki
    • 1/2kostki masła

    Pozostałe:

    • 5–6 pomidorów (mogą być kolorowe)
    • 1/2 szkl. śmietanki 30%
    • 1 jajko
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

Tarta z parmezanem… Wspomnienie rzymskich wakacji! Nigdy nie byłam w Rzymie, ale jednym z moich marzeń jest spacer rzymskimi uliczkami i jedzenie prawdziwych włoskich lodów, tak jak to robiła w filmie Audrey Hepburn. Jednak aby zrobić sobie choć namiastkę rzymskich wakacji, przygotowałam tartę z kolorowymi pomidorami i specjalną kruszonką z dodatkiem parmezanu. 

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wysyp mąkę na blat, dodaj jajko, sól, posiekaną bazylię oraz wodę. Szybko wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, to możesz dodać odrobinę mąki. Możesz również wszystkie składniki wrzucić do malaksera i tam je wyrobić. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut. 

2

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz kruche ciasto przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C. Po upieczeniu nie wyłączaj piekarnika. 

3

Pomidory pokrój w plastry, a śmietanę wymieszaj razem z jajkiem. Masę śmietanowo jajeczną dopraw solą i pieprzem. Pomidory wyłóż na podpieczony spód od tarty, możesz również położyć kilka liści świeżej bazylii. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wymieszaj dokładnie składniki na kruszonkę: masło, mąkę i parmezan. Gotową kruszonką posyp tartę i włóż ją do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, aż ciasto i kruszonka będą zarumienione. 


Komentarze