Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 250 g mąki
    • 125 g masła
    • 1 jajko
    • 1/3 szkl. cukru
    • 1 op. galaretki truskawkowej
    • 1 op. truskawek mrożonych lub świeżych (450 g)
    • 100 g dżemu truskawkowego
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Miękkie masło połącz z mąką, dodaj jajko, szczyptę soli i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, po czym zagnieć ciasto dłońmi. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie powinno kleić się do rąk. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie rozmroź truskawki. Wyłóż je w opakowaniu na metalowe sitko. Do garnka nalej wodę i nałóż sitko na garnek. Rozmrażaj truskawki na parze. Otwórz worek i zlej nadmiar soku.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Oprósz mąką (ok. 1 łyżka) żaroodporne naczynie do pieczenia tarty i przełóż ciasto do naczynia. Ponakłuwaj je widelcem. Wierzch ciasta posmaruj dżemem i poukładaj na nim truskawki. Odetnij zbędne części ciasta na krawędziach i zawiń wokoło rant. Nagrzej piekarnik do 180° i piecz tartę ok. 30 min aż się zarumieni. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy tarta ostygnie, polej ją na w pół stężałą galaretką. Tartę podawaj na zimno z bitą śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze