Tarta z wędzonym łososiem i koprem

Tarta z wędzonym łososiem i koprem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 125 g mąki
    • 75 g masła
    • 2-3 łyżki zimnej wody
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 150 ml śmietanki (łączę kremówkę z 3 łyżkami gęstej, kwaśnej śmietany)
    • 1 łyżeczka startego chrzanu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki kaparów
    • 3 żółtka
    • 200 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
    • 1 pęczek posiekanego kopru
    • sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zmiksować składniki ciasta. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tart. Ciasto ponakłuwać widelcem, położyć na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypać fasolkami do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, zdjąć papier i fasolki i piec jeszcze 5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Kiedy ciasto się upiecze, przyrządzić nadzienie.

Do miski wlać śmietanę, dodać żółtka i rozbełtać wszystko razem trzepaczką. Dodać sól i pieprz, chrzan, kapary, sok z cytryny, koper i łososia. Wymieszać wszystko łyżką. Nadzienie wylać na podpieczone ciasto i piec jeszcze 15–20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i nabierze złocistej barwy.


Komentarze