Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 jajko
    • 125 g kostki masła
    • 100 g mąki krupczatki
    • 100 g mąki pszennej
    • przyprawy: sól

    Nadzienie:

    • 300 g sera żółtego
    • 200 g sera feta
    • 800 g szpinaku
    • 1 jajko
    • 50 ml śmietany
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: Masło posiekaj z mąką, jajkiem i solą. Jeśli ciasto będzie za miękkie możesz dosypać troszkę mąki. Jeśli będzie za twarde dodaj dwie łyżki wody mineralnej. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją szczelnie w folię i odstaw do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklep nim posmarowaną masłem formę, formując rant. Spód tarty nakłuj w kilku miejscach widelcem i zapiekaj przez ok. 15 min.

Usmaż szpinak (świeży lub mrożony). Kiedy wyparuje z niego cała woda, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowanym szpinakiem wyłóż tartę. Roztrzep jajko ze śmietaną i żółtym serem, zalej masą szpinak. Z wierzchu poukładaj kilka kostek sera feta. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180°.

Zamiast szpinaku możesz użyć ugotowanych i następnie zmiksowanych na masę brokułów.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze