Tartaletki z budyniem i owocami

Tartaletki z budyniem i owocami

  • 03:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1/2 kostki zimnego masła
    • 150 g mąki pszennej lub krupczatki
    • 50 g drobnego cukru
    • 1/2 jajka (z białkiem)
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżki zimnej wody

    Wypełnienie:

    • 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 op. budyniu z cukrem
    • mleko
    • owoce sezonowe, np. kiwi, mango, nektarynka

    Dodatkowo:

    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki mąki
    • folia aluminiowa
    • folia spożywcza
    • 500 g ryżu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto. Posiekaj nożem wszystkie składniki. Następnie szybko je połącz rękami. Zrób z ciasta wałek, zawiń go w folię i włóż do lodówki na 30–60 minut.

Truskawki przełóż do naczynia. Posyp je 2 łyżeczkami cukru i piecz w 200°C przez ok. 30 minut. Upieczone truskawki ugnieć widelcem.

Rozpuść 1 łyżkę masła. Przygotuj foremki o średnicy 9 cm. Posmaruj je masłem i posyp mąką, a jej nadmiar strząśnij.

Ciasto rozwałkuj na 2–3 mm. Aby było łatwiej, zrób to między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wylep foremki ciastem. Spód nakłuj widelcem. Przełóż na ok 15 minut do lodówki.

Przykryj każdą z tartaletek folią aluminiową i wysyp na nią ryż. Zapobiegnie to zsuwaniu się ciasta. Piecz tartaletki w 200°C przez ok. 25 minut. Usuń ryż i folię.

Ugotuj budyń w 1/2 porcji mleka, którą podano na opakowaniu. Na dno każdej foremki wyłóż po 1 łyżeczce truskawek. Na to wyłóż po 2 łyżki ciepłego budyniu. Na koniec wyłóż owoce.


Komentarze