Tartaletki z dynią i batatem

Tartaletki z dynią i batatem

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Na ciasto:

    • 500 g mąki
    • 250 g zimnego masła
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 żółtka
    • 100 ml zimnej wody

    Na farsz:

    • 400 g dyni
    • 1 batat
    • 2 czerwone cebule
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka startego imbiru
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 150 g sera Bursztyn
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Nie trzeba wcale pytać o podpowiedź gwiazd, by wiedzieć, że tartaletki z dynią i batatem po prostu muszą być pyszne! Korzenny, imbirowy smak świetnie pasuje do klimatu andrzejkowego wieczoru.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm, wycinamy z niego 12 kółek nieco większych niż foremki do tartaletek i wyklejamy nimi foremki. Ciasto na dnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wyklejone foremki wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Z pozostałego ciasta wycinamy 12 kółek o średnicy foremek do tartaletek (możemy do tego użyć jednej foremki, dzięki czemu kółko będzie mieć ładny, karbowany brzeg). Z kółek, przy pomocy małej foremki wycinamy gwiazdki i księżyce. Tak przygotowane kółka układamy na folii i również wkładamy do zamrażalnika. Dynię i batata obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut).

W międzyczasie na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy miodu i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zacznie nabierać złocisto-brązowego koloru.

Podsmażoną cebulę dodajemy do ugotowanych i odcedzonych warzyw. Miksujemy całość przy pomocy blendera. Dodajemy starty imbir oraz gałkę muszkatołową. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do farszu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Wkładamy schłodzone foremki wyklejone ciastem i pieczemy około 7 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Podpieczone spody wyciągamy, napełniamy je farszem i przykrywamy schłodzonymi kółkami z ciasta. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż wierzch tartaletek nabierze złoto brązowego koloru. 

Można podawać na ciepło i na zimno.

Lista zakupów do przygotowania tartaletek


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze