Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami

  • 01:10
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    Ciasto:

    • 2 szk. mąki pszennej
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 kostki schłodzonego, ale nie twardego masła (po 200 g)
    • 2 żółtka
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 100 ml jogurtu naturalnego
    • 1/3 szkl. śmietanki
    • 1 łyżka miodu
    • 1/2 szkl. jagód świeżych lub mrożonych
    • 2/3 szkl. jeżyn świeżych lub mrożonych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj masło pokrojone w kostkę i ponownie wymieszaj. Dodaj żółtka i ugniataj, aż cała masa dobrze się połączy. Ciasto owiń w folię i chłodź przez ok. 30 min.

Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Pokrój ciasto w kwadraty, następnie każdy kwadrat przekrój po przekątnej na pół. Foremki do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Układaj po 4 trójkąty długim bokiem przy ściance, tworząc 4-ramienną gwiazdę. Ciasteczka podpiecz przez ok. 10 min w temp. 200°. Wyjmij ciastka i do środka każdego z nich nakładaj nadzienie.

Przygotuj nadzienie: śmietankę wymieszaj z jogurtem i łyżką miodu. Dna tartaletek wypełnij masą, a następnie nałóż na nią owoce. Ponownie zapiekaj przez 10 min, zmniejszając temp. do 180°. Podawaj ciepłe.


Komentarze