Tartaletki ze śliwkami

Tartaletki ze śliwkami

  • 00:35
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. gotowego ciasta kruchego
    • 350 g śliwek węgierek
    • 20 g masła
    • 80 g cukru
    • masło do posmarowania foremek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Gotowe ciasto rozwiń i wyłóż nim foremki. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° i piecz ok. 15 min do zarumienienia.

Śliwki umyj i wypestkuj. Następnie wrzuć je na ciepłą patelnię, dodaj masło i zasyp cukrem. Smaż na wolnym ogniu do momentu, aż śliwki puszczą sok, a cukier się roztopi. Wyjmij z foremek ciasto i nałóż po kilka śliwek do każdej tarteletki, wypełniając je syropem powstałym w trakcie smażenia. Podawaj na ciepło lub na zimno.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze