Tartinki z plasterków pieczonego buraka

Tartinki z plasterków pieczonego buraka

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g koziego twarożku
    • 1-2 niewielkie buraki
    • 1 mała cebula
    • ząbek czosnku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Buraki umyj i obierz. Każdego połóż na osobnym kawałku folii aluminiowej do pieczenia. Buraczki oprósz solą i pieprzem. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, następnie obłóż nimi buraczki i polej oliwą. Zawiń szczelnie folię i wstaw buraczki do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut.

Upieczone buraczki wyciągnij z folii i pokrój w plastry, to przyśpieszy studzenie buraczka. Kiedy plastry buraka zupełnie wystygną, foremką do kruchych ciastek powycinaj z nich serca i osusz na papierowym ręczniku.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie wymieszaj z twarożkiem. Na serce z buraczka nałóż porcję sera i przykryj drugim sercem. Czynność powtarzaj do zużycia całego twarożku. Przed podaniem do tartinek dodaj po małym zielonym listku, np. pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze