Tatar z łososia

Tatar z łososia

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 250 g wędzonego na zimno łososia
    • 15 g marynowanych kaparów
    • 2 szt. cytryn
    • 100 g opakowanie roszponki
    • 3 szt. małych marynowanych papryczek chili
    • sól do smaku
    • 5 pomidorków koktajlowych do ozdoby
    • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
    • 1 op. kiełków lucerny lub innych
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1 szt. jajo (żółtko)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapary odsączyć, drobno posiekać. Papryczki odsączyć, oczyścić z pestek, drobno posiekać. Łososia oczyścić, drobno posiekać. Wymieszać łososia, papryczki i kapary, doprawić sokiem z połowy cytryny, odrobiną soli i pierzu.

Ciasto francuskie pokroić w małe trójkąty, posmarować żółtkiem i piec na złoty kolor. Upieczone trójkąty wystudzić i przekroić wzdłuż.

Roszponkę umyć, osuszyć, zblendować, przetrzeć przez sito, połączyć z oliwą z oliwek, doprawić sola i pierzem. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Sposób podawania: uformować tatara za pomocą ringu, przyozdobić kilkoma listkami roszponki oraz połówkami pomidorków, delikatnie oprzeć dwa trójkąty z ciasta francuskiego o wieżyczkę z łososia. Na wieżyce umieścić gniazdka z kiełków.
Całość dopełnić kilkoma kroplami sosu. Smacznego.


Komentarze