Tęczowe jajeczka

Tęczowe jajeczka

  • 02:30
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 8 jajek
    • 6 op. różnokolorowych galaretek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jajka umyj. W węższym końcu jajka zrób czubkiem ostrego noża dziurę wielkości ok. 1 cm2. Zawartość jajka wymieszaj wykałaczką i wylej na miseczkę (wykorzystaj do innego przepisu). Skorupki zanurz w garnku z wodą i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Wyciągnij, odsącz i wysusz.

2

Wysuszone skorupki ustaw na podstawkach do jajek. Rozpuszczaj galaretki co 15 min w połowie ilości wody podanej w proporcjach na opakowaniu. Wstawiaj naczynia z rozpuszczoną galaretką do miski z zimną wodą. Kiedy galaretka zacznie tężeć ( ok. 30 min. po rozpuszczeniu), porozlewaj ją do skorupek. Wystarczy po półtorej łyżki. Wstaw jajka do lodówki na 15 minut. Po tym czasie następna galaretka powinna być gotowa do rozlania. Postępuj w ten sposób do wykorzystania wszystkich kolorów galaretek. Wypełnione galaretką skorupki zostaw na noc w lodówce.

3

Stężałe galaretki obierz delikatnie ze skorupek.


Komentarze