Tęczowe jajka

Tęczowe jajka

  • 05:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • galaretka o smaku: cytrynowym, truskawkowym, agrestowym, owoce leśne (do wyboru, w zależności od preferencji smakowych)
    • owoce świeże i z puszki (truskawki, brzoskwinie, kiwi, winogrona)
    • bita śmietana
    • kilka listków mięty
    • wydmuszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie z przepisem. Kiedy będzie stygła, przygotowujemy wydmuszki jajek. Przemywamy je gorącą wodą i zaklejamy węższy otwór. Umieszczamy w wytłoczce na jajka lub innym poręcznym naczyniu. Górny otwór powiększamy, aby było łatwiej wlewać nam zimną, ale nie stężałą jeszcze galaretkę.

Wlewamy galaretkę i odstawiamy do lodówki, aby stężała. Kiedy stężeje, dolewamy kolejny kolor. I tak aż do zapełnienia skorupek. Kiedy galaretka zastygnie obieramy jajka ze skorupek i układamy na pokrojonych w kostkę owocach. Dekorujemy odrobiną bitej śmietany i listkami mięty.


Komentarze