Terrina z boczkiem

Terrina z boczkiem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g boczku parzonego wędzonego
    • kilka małych różyczek kalafiora
    • 400 g pieczarek
    • 100 g sera żółtego
    • 2 jajka
    • 1 cebula
    • 1 bułka 
    • 100 ml mleka
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • garść szałwii świeżej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na wolnym ogniu pieczarki z cebulą przez ok. 20 min (aż pieczarki puszczą sok). Bułkę zalej mlekiem, kiedy nasiąknie odciśnij ją z nadmiaru mleka i zmiksuj blenderem. Pieczarki przestudź i wymieszaj ze zmiksowaną bułką. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do pieczarek. Boczek pokrój w cienkie plastry.

Połącz masę z jajkami, posól i popierz do smaku. Formę aluminiową (o wymiarach ok. 24 x 10 cm) wyłóż plastrami boczku (plastry powinny nachodzić na siebie i przykrywać nie tylko dno i brzegi formy, ale też wystawać poza formę, aby można było przykryć nimi farsz z góry). Połowę masy przełóż do formy. Na wierzchu ułóż wzdłuż kawałki brokułów i świeże listki szałwii, a następnie przykryj drugą połową farszu, wygładź i nakryj wystającymi plastrami boczku. Piecz w piekarniku przez ok. 35 min, aż plastry boczku się zarumienią. Po upieczeniu odczekaj ok. 10 min, aby farsz zawinięty w boczek uleżał się, a następnie pokrój w plastry. Terrina dobrze smakuje jako dodatek do ziemniaków.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze