Terrina z grzybów leśnych z warzywami i dressingiem z wódką

Terrina z grzybów leśnych z warzywami i dressingiem z wódką

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g podgrzybków mrożonych
    • 100 g marchwi
    • 50 g selera
    • 50 g pietruszki
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 1/2 sałaty fryzyjskiej
    • 1/4 cebuli czerwonej
    • 5 ml octu winnego
    • 50 g żelatyny
    • 20 g musztardy francuskiej
    • 20 ml wódki
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 10 ml wódki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obraną marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Zagotuj w rondelku ok. 1 l wody. Przypraw delikatnie solą. Dodaj warzywa i gotuj powoli, aż zmiękną. Wyjmij warzywa łyżką cedzakową do porcelanowej formy, w której galaretka z grzybów będzie zastygać. Do wywaru warzywnego wsyp grzyby mrożone. Dolej od razu ocet winny i zagotuj grzyby. Pozostaw podgrzybki jeszcze na kilka minut w gorącym wywarze. Po chwili wyjmij grzyby łyżką cedzakową. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do grzybów. Wymieszaj wszytko i rozłóż równo w porcelanie.

Pozostały wywar wygotuj do objętości pół litra. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wsyp żelatynę do wywaru i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Nie gotuj już galaretki grzybowej, bo wysoka temperatura osłabi żelatynę. Ciepłą galaretkę wlej do formy z warzywami i grzybami. Zamieszaj warzywa jeszcze raz w formie, aby galaretka równo została rozprowadzona. Wstaw formę do lodówki na ok. 6 godzin.

W tym czasie obierz cebulkę, a sałatę i paprykę umyj. Pokrojone warzywa w kostkę przełóż do miski i dodaj do nich oliwę oraz musztardę francuską. Całość dobrze wymieszaj, na koniec wlej wódkę do smaku. Zastygniętą terrinę z grzybów wyjmij z formy i pokrój na plastry. Ułóż na półmisku a dookoła rozłóż dekoracyjnie sałatę fryzyjską i polej sosem vinaigrette.


Komentarze