Terrina ze szpinaku z ziemniakami, papryką czerwoną, serem żółtym i kiełkami soi

Terrina ze szpinaku z ziemniakami, papryką czerwoną, serem żółtym i kiełkami soi

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 łyżki kiełków soi
    • 1 czerwona papryka
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 4 plastry sera cheddar
    • 2 garście szpinaku świeżego
    • kilka plasterków cukinii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki ugotuj na parze w łupinkach, obierz je i przestudź. Paprykę przekrój na pół, wydrąż pestki i wstaw do piekarnika na 30 min w temp. 180°. Paprykę wyjmij z piekarnika, chwilkę przestudź, po czym zdejmij skórkę. Cukinie umyj i odkrój kilka plasterków.

Przygotuj dwie średniej wielkości kokilki. Wyłóż je pergaminem i posmaruj z wierzchu oliwą. Szpinak polej gorącą wodą i szybko odcedź. Wnętrze kokilek wyłóż dokładnie blanszowanymi PORADA KONTEKSTOWA - BLANSZOWANIE listkami szpinaku. Ziemniaki pokrój na plasterki. Na spodzie poukładaj ugotowane ziemniaki, dodaj porwany w palcach na kawałki ser, kiełki i na przemian resztę warzyw, tak aby na środku pojawiła się papryka. Wierzch przykryj również listkami szpinaku, nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 20 min. Terrinę wyjmij delikatnie z kokilek, odklej pergamin i przełóż na talerze.

Terrinę możesz przygotować w większej foremce i pokroić ją na plastry. Podawaj na zimno lub gorąco z sosem pomidorowym czy czosnkowym.


Komentarze