Timpano – włoska zapiekanka makaronowa

Timpano – włoska zapiekanka makaronowa

  • 01:50
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    Ciasto:

    • 2 jajka
    • 2 szkl. mąki
    • 3–4 łyżki wody
    • 1 łyżeczka soli

    Klopsiki:

    • 300 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe)
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 1/2 drobno pokrojonej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia)
    • oliwa z oliwek

    Dodatkowo:

    • 100 g makaronu spaghetti
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 1 opakowanie Salami
    • 2 surowe jajka
    • 1 kulka mozzarelli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

Zapiekanka Timpano na finał wielkiego otwarcia. „Wielkie otwarcie” to historia o fantastycznym zakończeniu. Uwielbiam finalną scenę, gdy bracia Primo i Secondo ostatkiem sił przygotowują włoską fritattę. Nie fritattę jednak chciałam zaprezentować, a timpano – zapiekankę, która podczas oglądania filmu bardzo przykuła moją uwagę. To danie dość skomplikowane i wymagające długiego przygotowania, jednak zapewniam, że efekt jest rewelacyjny nie tylko smakowo, ale również wizualnie. 

 

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W misce umieść wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, jajka oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto, a w międzyczasie dolewaj po łyżce wody. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, to zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.  W tym czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu i odstaw go do ostygnięcia.

2

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj w małe klopsiki. Usmaż je na oliwie z oliwek. Gdy już je usmażysz, to zdejmij z patelni, dolej trochę oliwy i dodaj cebulkę, oraz przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj pomidory. Sos dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano i suszoną bazylią. Duś sos, aż trochę zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

3

Przygotuj emaliowaną miskę, lub tortownicę o średnicy około 24 cm. Wysmaruj ją tłuszczem (np. oliwą), ciasto rozwałkuj i wyłóż w środku pamiętając, żeby nie odcinać brzegów ciasta, aby później uformować z nich górę zapiekanki.

4

W wyłożonym ciastem naczyniu po kolei wkładaj składniki: salami, ugotowany makaron, klopsiki, jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki lub połówki, następnie mozzarellę pokrojoną w plastry.

5

Wymieszaj dwa surowe jajka i zalej nimi to co jest w zapiekance, a do całości dodaj jeszcze sos pomidorowy. Poczekaj chwilę, aż wszystko się rozleje między składnikami, z brzegów ciasta uformuj górę i upiecz całość przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 


Komentarze