Tiramisu

Tiramisu

  • 04:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 żółtek
    • 6 czubatych łyżek cukru
    • 50 dag mascarpone
    • 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
    • około 20 podłużnych biszkoptów
    • 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
    • 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
    • opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8–10 minut, aż zamienią się w puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.

Do kawy dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu.

W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa). Wierzch posypuję kakao i czekoladą Ciasto wstawiam na co najmniej 4 godziny do lodówki.


Komentarze