Tiramisu

Tiramisu

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 2 jajka
    • 350 g sera mascarpone
    • 150 ml zimnej mocnej kawy
    • 100 ml likieru kawowego lub amaretto
    • ok. 15 podłużnych biszkoptów
    • przesiane kakao do posypania
    • wiórki czekolady do dekoracji
    • 1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj ser mascarpone z żółtkami, aż do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. Do kremu dodawaj partiami po kilka łyżek piany z białek. Za każdym razem delikatnie mieszaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję kremu (nie może on być za rzadki). Na koniec wmieszaj cukier waniliowy lub zwykły. Odłóż 1/4 kremu.

4 łyżeczki kawy zalej gorącą wodą i odczekaj aż ostygnie. Następnie dodaj likier i wymieszaj z kawą. W zimnym wywarze z kawy zanurz biszkopty. W naczyniu ułóż obok siebie nasączone biszkopty (np. po 5 sztuk), przykryj jedną trzecią masy serowej i wyrównaj, a następnie powtórz czynność dwukrotnie, nakładając na siebie kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwą ma być masa serowa. Odłożoną część masy przełóż do rękawicy cukierniczej i wyciskając, twórz małe okrągłe kopczyki na wierzchu ciasta.

Tiramisu schowaj do lodówki na 5–6 godzin. Po wyjęciu posyp obficie kakao za pomocą sitka, obsyp wiórkami czekoladowymi i pokrój.


Komentarze