Tiramisu cytrusowe z owocami i kremem o aromacie trawy cytrynowej

Tiramisu cytrusowe z owocami i kremem o aromacie trawy cytrynowej

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g biszkoptów podłużnych
    • 250 g mascarpone
    • 250 g śmietanki
    • 2 jajka 2 sztuki
    • 2 limonki
    • 10 g świeżego imbiru
    • 75 g cukru
    • 100 ml kawy świeżo parzonej
    • 30 ml likieru cytrynowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka umyj i oddziel żółtka do dużej miski. Wsyp cukier i ubij kuchenną rózgą lub mikserem na pusztą masę. Odstaw do lodówki. W tym czasie do drugiej miski wlej śmietankę i ubij na puszysty krem. Przygotuj porcelanową formę na ciasto.

Do ubitych żółtek dodaj ser mascarpone i dobrze wymieszaj. Nie musisz ubijać masy wystarczy wymieszać. Dodaj teraz śmietankę i razem delikatnie wymieszaj.Limonki umyj i sparz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Zetrzyj na drobnych oczkach skórkę z 1/2 limonki. Imbir obierz ze skórki i również zetrzyj. Do kremu dodaj imbir i skórkę z limonki. Wymieszaj krem i wstaw do lodówki.

Napar kawy przelej do szerokiego naczynia. Zanurz pojedynczo każdy biszkopt, aby lekko nasiąknął kawą i wyłóż cały spód formy. Pokrop delikatnie ciastka likierem i nałóż połowę kremu. Rozprowadź na całej powierzchni. Następnie rozłóż kolejne biszkopty moczone w kawie i przypraw likierem cytrynowym. Nałóż krem i rozprowadź go na całej powierzchni. Wstaw do lodówki najlepiej na 2-3 godziny, aby masa stężała. Jak tylko masa zwiąże, wyjmij ciasto z lodówki, a na wierzch zetrzyj skórkę z limonki.


Komentarze