Tiramisu z bananami

Tiramisu z bananami

  • 03:25
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 250 g serka mascarpone
    • 200 g podłużnych biszkoptów
    • 250 ml śmietany 36%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • duży, bardzo dojrzały banan
    • łyżeczka soku z cytryny
    • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 150 ml bardzo gorącej wody
    • 150 ml wódki
    • 2 łyżki ciemnego kakao
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zaparzyć kawę w 150 ml wody i ostudzić. Banana obrać, rozdrobić widelcem i skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Dobrze schłodzoną śmietanę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubić na sztywno z trzema łyżkami cukru pudru, dodać banana i ser mascarpone – krótko zmiksować do jednolitego połączenia składników.

Do naczynia z płaskim dnem wlać schłodzoną kawę oraz wódkę, wymieszać. Przygotować garnek lub inne naczynie z płaskim dnem, o średnicy 26 cm, wyłożyć go folią spożywczą, tak aby folia wystawała znacznie poza obrzeża garnka. Ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia deseru z naczynia.

Biszkopciki nasączamy w kawowo-alkoholowym ponczu, po czym układamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnątrz naczynia, tworząc okrąg. Nasączonymi biszkoptami wykładamy również dno, lekko uciskając ciastka palcami, aby utworzyły zbitą powierzchnię. Na spodnią warstwę biszkoptów kładziemy krem, który posypujemy kakao, na to ponownie układamy nasączone biszkopty, następnie kremową masę, kakao, biszkopty i resztę masy kładziemy na wierzch deseru.

Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc), aby dobrze zastygło i nabrało intensywnego smaku. Chcąc wyjąć deser z naczynia, chwytamy za końce folii, unosimy go do góry i przekładamy na płaski talerz.

Obkrawamy folię dookoła biszkopcików, za pomocą ostrego noża i wyrzucamy ją. Pozostałą folię, pod deserem, jest już dość łatwo wyjąć. Wystarczy unieść nieco wieżyczkę za pomocą płaskiej łopatki i ostrożnie wyciągnąć folię. Przetrzymywać w lodówce.


Komentarze