Tiramisu z bananami

Tiramisu z bananami

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 250 g serka mascarpone
    • 1 banan
    • 1 żółtko
    • ok. 80 ml śmietanki kremówki
    • 1 czubata łyżka cukru pudru
    • 1 op. długich biszkoptów
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżka likieru migdałowego lub wódki
    • listki mięty lub melisy do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kawę zalej gorącą wodą (ok. pół szklanki wody), dodaj alkohol i poczekaj aż ostygnie (zimna kawa uchroni biszkopt przed nadmiernym wchłanianiem ciepłego wywaru). Mascarpone zmiksuj z żółtkiem, obranym, pokrojonym bananem i cukrem. Śmietanę ubij i dodaj do mascarpone – całość zmiksuj chwilę.

Do płaskiego naczynia przelej wystudzoną kawę i nasącz nią biszkopty, łamiąc je w palcach na mniejsze kawałki. Na dno wysokiego pucharka nałóż krem mascarpone, na nim ułóż nasączone biszkopty, nakryj kolejną warstwą mascarpone, wygładź i poukładaj kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów. Powtarzaj czynność aż cały pucharek wypełni się deserem, ostatnią warstwą powinna być masa serowa. Wierzch posyp przez sitko suchą kawą. Tiramisu włóż do lodówki na ok. 2 godz., po tym czasie podawaj udekorowane zielonymi listkami mięty lub melisy.

Uwaga: deser przed włożeniem do lodówki nakryj folią spożywczą, by nie chłonął zapachów z lodówki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze