Tofu z boczniakami

Tofu z boczniakami

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kostka tofu ok. 200 g
    • 300–400 g boczniaków
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki zielonej herbaty + ok. 250 ml wody
    • 2-3 łyżki sosu sojowego
    • 3 cm kawałek imbiru
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    • oliwa
    • serek feta
    • natka pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Tofu kroimy na 4 kawałki, zawijamy w papierowy ręcznik i obciążamy, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

Przygotowujemy sos do tofu: zieloną herbatę zaparzamy przez 20 minut, następnie odcedzamy. Do naparu dodajemy imbir, sos sojowy i cukier. Tofu wkładamy do sosu i odstawiamy na parę godzin (można macerować przez całą noc, wtedy tofu należy wstawić do lodówki).

Na patelni podsmażamy czosnek i odkładamy go na bok. Następnie podsmażamy odsączone uprzednio z sosu tofu i odkładamy je obok czosnku. Na tej samej patelni podsmażamy boczniaki pokrojone uprzednio na 2-3 części, aż lekko zbrązowieją.

W rondelku odparowujemy sos do momentu, gdy zacznie się lekko ciągnąć. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy grzyby i chwilę podsmażamy. Potrawa jest gotowa. Na talerzu układamy tofu i boczniaki, całość posypujemy podsmażonymi płatkami czosnku, serem feta i pietruszką. Smacznego!


Komentarze