Tomate confite

Tomate confite

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 dojrzałych pomidorów
    • 1 pęczek pietruszki
    • 4 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomidory umyj, przekrój na połowę i małą łyżeczką wydrąż tylko pestki, zostawiając przegrody pomidora. Pomidory poukładaj w niewielkich odległościach od siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą połówkę dość obficie polej oliwą z oliwek. Pietruszkę umyj i posiekaj drobno, czosnek obierz i wyciśnij przez wyciskarkę. Następnie posyp nimi pomidory i ponownie polej oliwą. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Pomidory piecz początkowo przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°. Następnie przez 1,5 godz. w temp. 150°. W czasie pieczenia, sprawdzaj czy pomidory się nie przypiekły – możesz je przykryć folią. Warzywa podawaj z podpieczonym pieczywem i sałatą jako lekką przekąskę również do dań mięsnych.

Tak przygotowane pomidory możesz włożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Przechowuj jew lodówce.


Komentarze

Podobne przepisy