Torbut w śmietanie

Torbut w śmietanie

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 9 średnich tusz z torbutów
    • 3 duże śmietany 18%
    • 2 pęczki kopru
    • 2 pęczki młodego szczypiorku
    • 5 główek młodej cebuli
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • mąka do obtoczenia ryb
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Torbuty osolić z obu stron, obtoczyć w mące i smażyć po ok. 5 minut z jednej strony. Śmietanę w misce wymieszać razem z solą i pieprzem. Koper, szczypior posiekać, wymieszać ze sobą. Cebulę pokroić w krążki.

Po usmażeniu torbuta ułożyć warstwę w naczyniu żaroodpornym, następnie położyć na nim szczypior z koprem, na to ułożyć cebulę i zalać 1/3 śmietany z przyprawami. Na 1 warstwę ułożyć drugą i trzecią, powtarzając przy każdej wszystkie czynności. Następnie naczynie zakryć i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 5 do 10 minut. Tak zapieczonego torbuta można podawać na ciepło oraz na zimno.


Komentarze