Torcik ananasowo-kokosowy

Torcik ananasowo-kokosowy

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto I:

    • 4 jajka
    • 20 dag cukru
    • 20 dag mąki
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 proszek do pieczenia
    • szczypta soli

    Ciasto II:

    • 1 szklanka białek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 1 proszek do pieczenia

    Krem:

    • 1/2 l śmietany 36%
    • 2 łyżki cukru
    • 1 puszka ananasów
    • płatki migdałów do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i pozostałe składniki potrzebne do pierwszego ciasta. Mieszamy i wkładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w temp. 180° przez około 15–20 minut.

Przygotowujemy ciasto drugie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Pieczemy w temp. 180° na złoty kolor. Ciasto jest upieczone, gdy zaczynie odchodzić od blachy.

Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy cukier. Układamy tort. Jego spodem będzie pierwsze ciasto, na nim rozsmarowujemy część ubitej śmietany i układamy na nie plastry ananasów. Przykrywamy drugim ciastem.
Wierzch tortu dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i pokrojonymi w kawałki plastrami ananasów. Boki ozdabiamy uprażonymi na patelni płatkami migdałów.


Komentarze