Torcik czekoladowo-wiśniowy

Torcik czekoladowo-wiśniowy

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2 łyżeczki ciemnego kakao
    • 1 szklanka mąki
    • 1/3 szklanki cukru
    • 4 jajka
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 margaryna do wysmarowania tortownicy
    • bułka tarta do wysypania tortownicy

    Poncz:

    • 1 szklanka świeżo zaparzonej herbaty
    • 2 łyżeczki zapachu rumowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki cukru

    Bita śmietana:

    • 0,5 l schłodzonej śmietany 30%
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 opakowania utrwalacza do śmietany

    Masa wiśniowa:

    • 75 dag wydrylowanych wiśni
    • 10 dag cukru
    • 1 kisiel wiśniowy z cukrem
    • 2 łyżki czystej wódki

    Do dekoracji:

    • gorzka czekolada, ewentualnie czekoladowe dekoracje do tortów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka przez 30 minut ubijać z 1/3 szklanki cukru. Kakao połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do ubitych jajek i lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej margaryną i obsypanej tartą bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, a następnie piec 30 minut.

Wiśnie zasypać cukrem, odczekać aż puszczą sok, zagotować i odcedzić. Sok z wiśni wystudzić, dopełnić do objętości 1,5 szklanki, jeśli istnieje taka potrzeba, następnie odlać szklankę soku i gotować.
W połowie szklanki soku rozprowadzić kisiel, połączyć z gotującym się sokiem, zagotować. Kisiel wystudzić, dodać wiśnie i 2 łyżki wódki.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Przygotować poncz. Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć ponczem, wyłożyć kisiel z wiśniami. Wiśnie przykryć połową bitej śmietany i przełożyć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć ponczem drugi biszkopt. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałą częścią bitej śmietany. Udekorować wiórkami startej czekolady.


Komentarze