Torcik Karlsbadzki

Torcik Karlsbadzki

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 g andrutów karlsbadzkich lub wafli
    • 280–300 g czekolady gorzkiej
    • 200 g cukru pudru
    • 200 g migdałów
    • 100 g cukru brązowego
    • 300 g masła
    • 20 ml wódki
    • cynamon, wanilia

    Nitki z karmelu:

    • 70 g cukru
    • 40 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj krokant, czyli orzechy w karmelu: w misce sparz migdały wrzątkiem i pozostaw przez ok. 10 min, aż brązowa skórka zacznie odchodzić. Następnie obierz migdały. Na patelnię teflonową wsyp cukier i podgrzewaj, aż się lekko skarmelizuje. Dodaj migdały, podgrzewaj i ruszaj patelnią, aż cały karmel pokryje migdały (nie mieszaj łyżką). Gdy orzechy się przyrumienią, odstaw je do zastygnięcia na lekko naoliwiony talerz. Krokant jest twardy wiec, aby go rozdrobnić na kawałki możesz użyć blendera lub posiekać orzechy ostrożnie nożem. Warto zostawić kilka całych migdałów do dekoracji.

Utrzyj mikserem masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu na gładki krem. Czekoladę rozpuść w misce na parze. Zostaw do ochłodzenia, a następnie dodaj do masy maślanej. Posiekany krokant wymieszaj z czekoladową masą, wlej wódkę i całość dokładnie rozmieszaj.
 
Andruty lub wafle wyjmij z opakowania i wytnij okręgi za pomocą np. rantu z tortownicy. Powinno być 8-9 wafli. Na talerz połóż jeden okrągły andrut i dokładnie nasmaruj masą czekoladową. Przełóż kolejnym i znowu posmaruj masą. Powtarzaj czynność aż wykorzystasz wszystkie wafle. Ostatni wafel oraz brzegi posmaruj krokantową masą. Ciasto przykryj folią spożywczą i talerzem. Dociśnij deską do krojenia obciążoną rondelkiem z wodą. Wstaw ciasto do lodówki na 12 godz.

Przed wyjęciem tortu gotuj na patelni cukier z wodą aż do uzyskania jasnego karmelu. Odstaw karmel i mieszaj łyżką, aby obniżyć jego temperaturę. Gdy zacznie gęstnieć, ciągnij łyżką karmel w cienkie strużki, które powinny od razu zastygać dając efektowne nitki. Dodaj do dekoracji migdały. Można również wylewać karmel na natłuszczony talerz w formie kleksów – są bardzo efektowne.


Komentarze