Torcik lodowy

Torcik lodowy

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • ½ l mleka
    • 8 żółtek
    • 10 g cukru
    • 250 ml śmietany kremówki
    • 200 g czereśni
    • 200 g winogron czerwonych
    • kilka listków mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żółtka ubij z cukrem. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym, a kiedy ostygnie, wlej je do żółtek. Ubij całość mikserem i przelej do garnuszka. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU stale mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 - 30 min). 

Czereśnie i winogrona umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki.

Śmietanę ubij. Dodaj bitą śmietanę do ostudzonej masy.
 
Okrągłe, najlepiej plastikowe lub aluminiowe naczynie wyłóż pergaminem i wlej do niego połowę masy. Na masie ułóż połówki owoców. Zalej pozostałą masą i wyrównaj wierzch tak, aby był gładki. Wstaw tort do zamrażarki na ok. 12 godz.

Przed podaniem wierzch gotowego tortu udekoruj owocami, listkami mięty i bitą śmietaną.


Komentarze