Torcik pieczarkowy

Torcik pieczarkowy

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Na farsz:

    • 70 dag pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 łyżki stopionego masła
    • łyżka mąki
    • pół szklanki bulionu
    • sól
    • pieprz
    • starty żółty ser

    Na omlety:

    • 12 jajek
    • 4 łyżki masła
    • 12 łyżeczek zimnej wody
    • sól
    • pieprz
    • szczypta gałki muszkatołowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki umyj, osusz, drobno pokrój, obsmaż na maśle, dodaj posiekaną cebulę, duś razem kilka minut. Posyp mąką, zasmaż, podlej bulionem (może być z kostki), wymieszaj, gotuj kilka minut, aż całkowicie odparuje woda.

Roztrzep jajka z wodą, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej masło, ale uważaj, by się nie zrumieniło, wlej 1/4 masy, usmaż omlet z obu stron. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 omlety.

Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym, połóż omlet, posmaruj farszem, posyp serem. Ułóż na nim następny omlet, farsz, ser, itd. Na wierzchu powinien być omlet, posyp go serem, ozdób pieczarkami. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200°C.


Komentarze