Torcik truskawkowo-śmietankowy

Torcik truskawkowo-śmietankowy

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na poncz:

    • 2-3 łyżki cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka rumu
    • tłuszcz i bułka tarta

    Masa:

    • 1/2 kg truskawek
    • 250 dag śmietanki 36%
    • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (300 g)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek i ubite na sztywną pianę białka. Ciasto wlej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 15 min w temp. 180°C. Gdy ciasto lekko ostygnie, przekrój je na dwa placki.

Przygotuj poncz: do 1/4 szklanki wody dodaj cukier, sok z cytryny i rum. Truskawki umyj, oczyść z szypułek. Kilka odłóż, resztę pokrój w plasterki.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z serkiem. Placek nasącz ponczem, rozsmaruj połowę kremu, ułóż pokrojone truskawki. Przykryj drugim plackiem, lekko dociśnij, nasącz resztą ponczu. Wierzch udekoruj pozostałym kremem i odłożonymi truskawkami.


Komentarze