Torciki z porzeczkami i agrestem

Torciki z porzeczkami i agrestem

  • 00:40
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​4 jajka
    • 4 łyżki ciepłej wody
    • 100 g cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 75 g mąki
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 stołowe płaskie łyżki kakao

    Krem:

    • 3/4 szklanki kremówki 30%
    • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
    • 1 op. śmietanfix
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 szklanka obranych porzeczek
    • 2 szklanki agrestu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z wodą, 2/3 ilości cukru oraz cukrem waniliowym i kakao na puszystą masę.

W drugiej misce ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę (cukier dodaj pod koniec ubijania), a następnie przełóż je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiej odmierzoną mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 

Ciasto przelej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. 

Przygotuj krem kokosowy: do 3/4 kremówki dodaj 1/4 szklanki mleczka kokosowego oraz śmietanfix i łyżkę cukru pudru. Wszystko ubij na sztywną masę. 

Wytnij w cieście miseczką albo foremką dwa rodzaje kół: większe i mniejsze. Na większe koło nałóż krem kokosowy i nakryj mniejszym kołem. Całość udekoruj porzeczkami i agrestem. 


Komentarze