Tort agrestowy

Tort agrestowy

  • 02:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 350 g agrestu + 100 g do dekoracji
    • 1 opakowanie galaretki agrestowej
    • 2 szklanki wody
    • 2 łyżki żelatyny
    • 150 ml wina białego półwytrawnego
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 2 garście migdałowych płatków

    Biszkopt:

    • 4 jajka
    • 4 łyżki ciepłej wody
    • 100 g cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 75 g mąki
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z wodą, 2/3 części cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.W drugiej misce ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę, a następnie przełóż je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiej odmierzoną mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

1/3 ciasta przelej do okrągłej blaszki wyłożonej pergaminem i rozprowadź równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 12 - 15 min. Piecz w ten sam sposób kolejno każdy placek. Po upieczeniu ciasto będzie łatwiej odchodziło od pergaminu, jeśli spryskasz go delikatnie zimną wodą.

Agrest umyj, przebierz i poodrywaj ogonki. Włóż owoce do naczynia żaroodpornego i podgrzewaj, aż puszczą pierwszy sok i lekko zmiękną (ok. 10 min w temp. 200°). W 2 szklankach zagotowanej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny i 1 opak. galaretki agrestowej. Mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny. następnie dodaj agrest, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Biszkopty skrop delikatnie winem. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przełóż nią biszkoptowe placki. Tort zamknij szczelnie lub przykryj folią, aby nie chłonął innych zapachów i włóż do lodówki na około 4 - 5 godz. Godzinę przed podaniem ubij bitą śmietanę z 1 łyżką cukru, przykryj szczelnie i włóż na chwilę do lodówki. Schłodzoną bitą śmietaną pokryj wierzch tortu, udekoruj świeżymi owocami i posyp migdałami.


Komentarze