Tort bezowy

Tort bezowy

  • 02:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Spody bezowe:

    • 4 białka
    • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru

    Krem:

    • 200 g miękkiego masła
    • 30 ml mleka
    • 100 g kakao
    • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    • 10 ml rumu
    • 40 g cukru
    • 150 g cukru pudru

    Do dekoracji:

    • orzechy laskowe
    • truskawki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj bezy: piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 100°. Na lewej stronie papieru do pieczenia narysuj dwa kółka o średnicy 20 cm i wytnij je. Papier odwróć na drugą stronę i wyłóż nim blachę z piekarnika. Białka zacznij ubijać, a kiedy się spienią, dosyp powoli cukier puder i dalej ubijaj, aż masa zrobi się sztywna. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskając małe kleksy, jeden przy drugim, wypełnij narysowane na papierze kółka. Jeżeli nie masz rękawa cukierniczego, wyłóż masę łyżką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz bezy przez ok. 45 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwierając go, zostaw bezy w środku na godzinę. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika i poczekaj do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią orzechy laskowe. Mieszając, praż je do momentu, aż zacznie schodzić z nich skórka. Uprażone orzechy przesyp na czystą ściereczkę i zostaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem: do małego garnka wlej mleko, wsyp kakao i cukier kryształ. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 3–5 min, ciągle mieszając. Kiedy masa stanie się jednolita, zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż wystygnie. Do miski wrzuć masło i cukier puder. Zacznij ucierać, dodając po chwili po 1 łyżce wystudzonej masy kakaowej. Nadal ucierając, dodaj skórkę pomarańczową i rum. Gotowy krem podziel na dwie części. Jedną część kremu rozsmaruj na spodzie bezowym, przykryj drugą bezą i rozsmaruj po wierzchu pozostałą część masy. Wierzch ciasta posyp uprażonymi orzechami. Tort bezowy najlepiej przełożyć kremem na godzinę przed podaniem.


Komentarze