Tort chałwowy

Tort chałwowy

  • 00:55
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Na biszkopt (tortownica 28 cm):

    • 8 jaj
    • 8 kopiastych łyżek cukru pudru
    • 6 łyżek gorącej wody
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 8 kopiastych łyżek mąki (6 pszennej i 2 ziemniaczanej)

    Na masę chałwową:

    • 40 dag chałwy
    • 2 kostki masła
    • 2 budynie waniliowe bez cukru
    • litr mleka

    Polewa:

    • gotowa polewa czekoladowa i orzech do dekoracji.
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: oddzielić żółtka od białek, białka ubić z odrobiną soli, żółtka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodawać po łyżce wodę. Do utartych na puch żółtek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku w temp. 150 stopni (z termoobiegiem) na złoty kolor. Po wystygnięciu przekroić na 3 blaty.

Masa: ugotować budyń. Masło utrzeć na puch. Chałwę zmiksować. Do masła dodawać łyżkami ostudzony budyń i chałwę. Można dosłodzić masę cukrem pudrem wg uznania. Biszkopt przełożyć masą a wierzch polać czekoladą i posypać orzechami.


Komentarze