Tort chałwowy z musem truskawkowym

Tort chałwowy z musem truskawkowym

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 9 jajek (rozmiar L)
    • 7 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao gorzkiego
    • 9 łyżek cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 500 g serka mascarpone
    • 200 g chałwy mlecznej lub waniliowej
    • 500 ml śmietany kremówki 36%
    • 500 g truskawek + truskawki do przybrania
    • 1 op. galaretki truskawkowej
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 150 ml espresso (mocnego)
    • listki mięty lub melisy do przybrania
    • masło lub olej do posmarowania formy + bułka tarta lub kakao
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek, uważając by nawet odrobina żółtka nie znalazła się w białkach. Gdyby tak się stało, to ubicie białek będzie bardzo trudne, czasami niemożliwe. Warto więc rozbijać jajka pojedynczo do miseczki i przelewać po dokładnym oddzieleniu do większych dwóch misek.

2

Odmierz mąkę i kakao. Posmaruj formę masłem/olejem i wysyp bułką tartą/kakao. Ubij żółtka z cukrem na jednolitą, jasną masę.

3

Białka ubij na sztywno. Połącz je delikatnie z utartymi żółtkami.

4

Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ostrożnie do połączenia się składników.

5

Przełóż ciasto do formy i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz na środkowej półce przez 30–35 min. Upieczenie ciasta sprawdź długim patyczkiem (np. od szaszłyków). Patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

6

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, dodaj żelatynę. Przestudź. Przestudzoną przełóż do lodówki. Truskawki zmiksuj. Dodaj tężejącą galaretkę. Schowaj do lodówki do stężenia. Mascarpone przełóż do misy. Pokrusz chałwę. Utrzyj na jednolitą masę.

7

Odkrój wierzchnią warstwę biszkoptu i odłóż. Przyda się do ozdobienia tortu. Pozostałą część przekrój na 3 blaty.

8

Przełóż jeden blat na talerz, załóż obręcz. Nawilż blat 1/3 espresso. Wyłóż masę chałwową i przykryj drugim blatem. Powtórz nawilżanie.

9

Wyłóż tężejący mus truskawkowy. Przełóż na ok. 2 godziny do stężenia do lodówki.

10

Przykryj mus kolejną warstwą biszkoptu, nawilż go ostatnią porcją kawy.

11

Ubij schłodzoną śmietanę i wyłóż na tort.

12

Na wierzchu tortu pokrusz odłożony biszkopt i ozdób go kremem ze szprycy.

13

Udekoruj tort truskawkami i listkami mięty lub melisy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze