Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

  • 02:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 200 g masła w temperaturze pokojowej 
    • 3 jajka
    • 75 ml maślanki
    • 170 g mąki pszennej
    • 200 g cukru białego 
    • 200 g cukru muscovado
    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    • 25 g kakao 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody
    • szczypta soli 
    • 125 ml zimnej wody 

    Masa:

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 30 g cukru muscovado

    Czekoladowe ozdoby:

    • 150 g gorzkiej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozpuść kawę w 125 ml zimnej wody. Do rondelka włóż połamaną czekoladę na ciasto i pokrojone na małe kawałeczki masło. Zalej kawą i postaw na małym ogniu. Kiedy tylko składniki zaczną się rozpuszczać, zdejmij rondelek z ognia i delikatnie mieszając poczekaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

2

Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę z białym i brązowym cukrem.

3

Do mąki z cukrem dodaj rozbełtane z maślanką jajka i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką.

4

Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 22 cm, ale najpierw jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° na 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto w uchylonym piekarniku.

5

W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku, możesz wykonać czekoladowe ozdoby. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i rozsmaruj cienką warstwę na macie silikonowej. Kiedy czekolada zacznie zastygać, ale wciąż jeszcze będzie elastyczna, krawędzią ostrego noża zeskrob ją z maty szybkimi ruchami. Im bliżej do zastygnięcia czekolady, tym zgrabniejsze wyjdą ruloniki. Jeżeli czekolada będzie bardziej miękka w wyniku zeskrobywania, wyjdą małe wachlarzyki.

6

Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty.

7

Rozpuść w rondelku składniki na masę. Kiedy masa nieco przestygnie, przełóż i pokryj nią ciasto. Na wierzchu połóż ozdoby z czekolady.

 


Komentarze