Tort czekoladowy z bezami

Tort czekoladowy z bezami

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 5 jajek
    • 8 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 3-4 łyżki kakao ciemnego
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka tłuszczu do smarowania formy

    Masa:

    • 3-4 kubeczki (po 200 g) śmietanki 30%
    • 1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • ok. 30–40 dag bez
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oddzielamy białka od żółtek. Białka dokładnie ubijamy – jak piana zrobi się sztywna, dodajemy cukier i ubijamy dopóki nie przestaniemy czuć kryształków. Dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy, aby piana nie opadła.
Przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy z pianą. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy co najmniej 30 min w temperaturze 180°C. Po wyjęciu odkrajemy ciasto od boków i pozostawiamy do wystygnięcia.

Masa: rozpuszczamy czekoladę w gorącej kąpieli. Przed dodaniem do śmietanki rozpuszczona czekolada powinna ostygnąć. Wlewamy wszystkie śmietanki do misy do ubijania. Dodajemy cukier puder (może być troszkę mniej, jeśli ktoś nie lubi słodkiej masy) i ubijamy aż śmietanka zacznie robić się twarda i powolutku, nadal ubijając, dolewamy czekolady. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Ostygnięte ciasto przekrawamy na 2 części. Dolną część smarujemy mniej niż połową masy, na to układamy blisko siebie bezy i smarujemy taką samą ilością masy. Na wierzch kładziemy drugą część ciasta. Pozostałą masą smarujemy górę i boki tortu, a na wierzchu układamy bezy. Środek można przybrać wg własnej fantazji – ja używam truskawek, wiórek czekolady oraz własnoręcznie kandyzowanej cytryny.


Komentarze