Tort dla maluszka

Tort dla maluszka

  • 02:25
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    Składniki na 1 biszkopt (upiec 2):

    • 20 dag mąki
    • 15 dag cukru
    • 10 dag miękkiej margaryny
    • 5 jaj
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • budyń truskawkowy

    Składniki na masę:

    • 12 dag masła roślinnego
    • 8 dag mąki
    • 500 ml mleka
    • 10 dag cukru
    • budyń truskawkowy

    Dekoracja:

    • 10 dag wiórków kokosowych
    • pisaki cukrowe
    • kwiatki stokrotki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jaja ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać delikatnie mieszając mąkę i margarynę. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 45 min w temp 175 st. C.

Upieczone ciasto wyłożyć z formy do góry dnem. Do drugiego biszkopta dodać budyń truskawkowy, wówczas ciasto uzyska kolor różowy. Ciasto jasne przekroić na dwa blaty.

Szklankę mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Chwilę podgotować.

Gdy masa zgęstnieje odstawić do wystygnięcia. Masło roślinne zmiksować i dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.

Powstałym kremem przełożyć blaty biszkoptu w następującej kolejności: biały blat, różowy, biały.

Wiórki kokosowe uprażyć na patelni na złoty kolor i przestudzić. Wiórkami obsypać boki torciku. Do masy można dodać barwnik i przyozdobić nim wierzch tortu.

Za pomocą szprycy można zrobić ozdobny rant. Wierzch tortu ozdobić stokrotkami i wykonać napis pisakami cukrowymi.


Komentarze