Tort Dobos

Tort Dobos

  • 00:25
  • 8 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 100 g cukru
    • 40 g kakao
    • 150 g masła
    • 4 łyżeczki rumu
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 200 g pokruszonych orzechów włoskich
    • 6 placków biszkoptowych
    • kilka łyżek wody

    Składniki na polewę:

    • 200 g cukru
    • 1/2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masę kremową: cukier wymieszaj z 3-4 łyżkami wody i zagotuj. Przestudź, dodaj masło, kakao i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Gdy masa całkowicie wystygnie, dodaj rum i cukier waniliowy.

Odłóż jeden z placków biszkoptowych. Pozostałe przekładaj przygotowaną masą, nakładając placki z masą kakaową jeden na drugi tworząc tort. Tort powinien składać się z 6 warstw (placków biszkoptowych). Boki tortu także posmaruj masą i obsyp je pokruszonymi orzechami (orzechy możesz pokruszyć blenderem lub mikserem).

Zrób polewę: rozpuść na patelni cukier z sokiem z cytryny, mieszaj dynamicznie, aż cukier zacznie brązowieć i przechodzić w karmel. Szybko wylej polewę na odłożony wcześniej placek biszkoptowy i poczekaj aż zastygnie. Placek pokrój na 16 kawałeczków i każdy kawałek układaj na wierzchniej warstwie poporcjowanego wcześniej tortu.


Komentarze