Tort kawowo-kokosowy

Tort kawowo-kokosowy

  • 00:50
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 białek
    • 1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych
    • 200 g cukru pudru
    • sok z 1/3 cytryny
    • 1 łyżka masła
    • listki mięty do dekoracji
    • czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

    Krem:

    • 1 kostka masła
    • 5 żółtek
    • 4 łyżeczki kawy mielonej
    • 50 ml wody
    • 1 łyżka cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie dodaj 1 szklankę wiórków kokosowych i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem i rozprowadź na nim masło za pomocą ręcznika papierowego. Przelej masę do tortownicy i piecz przez ok. 35 min w temp. 160°, aż ciasto się zarumieni.

Przygotuj krem: kawę zalej wrzątkiem i pozostaw do wystudzenia. Miękkie masło (ale nie płynne) utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą gładką masę. Chłodny wywar kawowy wymieszaj z kremem. Następnie podziel go na dwie części.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół, a następnie przełóż krążki jedną częścią kremu, rozsmarowując go dużym, szerokim nożem. Drugą częścią kremu pokryj wierzch i boki tortu – wygładzaj powierzchnię nożem. Boki tortu obsyp 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Gotowy tort włóż do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekoruj go czekoladowymi ziarenkami kawy i listkiem mięty.


Komentarze