Tort kawowy z masą czekoladową i pierniczkami

Tort kawowy z masą czekoladową i pierniczkami

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 7 jajek
    • 40 dag cukru kryształu
    • 10 dag mielonych orzechów włoskich
    • 20 dag mąki pszennej
    • 5 dag ciemnego kakao
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • amoniak – szczypta na końcu noża
    • 1 czubata łyżka kawy naturalnej
    • szczypta soli

    Masa czekoladowa:

    • 0,5 litra mleka
    • 2 budynie czekoladowe bez cukru (2x 45 g)
    • 4 łyżki cukru kryształu
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 1,5 kostki margaryny (375 g lub masła)

    Ponadto:

    • 30 dag pierniczków czekoladowych z nadzieniem owocowym

    Poncz:

    • 1/2 szkl. wody
    • sok z połowy cytryny
    • 2 łyżeczki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Biszkopt: zaparzamy kawę naturalną w 1/2 szklanki wody i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Ubijamy pianę z 7 białek ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy na przemian orzechy, kakao i mąkę – bardzo delikatnie mieszamy. Pod koniec zaczynamy dodawać po 2 łyżki zimnej kawy (bez fusów) wszystkie składniki łączymy razem. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 45–50 minut.

Masa czekoladowa: gotujemy budyń czekoladowy z 0,5 litra mleka i z 4 łyżkami cukru i zostawiamy do wystygnięcia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mniejszy – tak by nie dotykał dnem wody – w którym jest połamana czekolada i roztapiamy czekoladę, podgrzewając wodę). Ucieramy margarynę na puch, dodajemy stopniowo budyń czekoladowy i zimną stopioną czekoladę. Mieszamy wszystkie składniki ponczu.

Tort dzielimy wzdłuż na pół i nasączamy ponczem. Masę dzielimy na 3 części. Jedną część masy wykładamy na pierwszy blat tortu, układamy na niej pierniczki, potem nakładamy drugą część masy i przykrywamy drugim blatem tortu. Trzecią częścią masy smarujemy cały tort. Dowolnie dekorujemy.


Komentarze