Tort kokosowy

Tort kokosowy

  • 01:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 9 białek
    • 25 dag cukru
    • 30 dag wiórków kokosowych drobno zmielonych

    Masa czekoladowa:

    • 1,5 kostki dobrego masła
    • 10 dag cukru pudru
    • 5 łyżek ciemnego kakao
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ubić pianę na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wymieszać lekko z 25 dag kokosu. Resztę zostawić do posypania po wierzchu tortu. Dodać sok z cytryny.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Piec w średnim piekarniku ok. godziny – ciasto ma być lekko brązowe. Ostudzić i przekroić na dwa placki.

Przełożyć masą czekoladową, którą też obłożyć cały tort. Posypać po wierzchu kokosem.

Masa czekoladowa: 1 kostkę masła rozpuścić w rondelku, dodać 1,5 łyżki mąki pszennej i 5 łyżek kakao. Zrobi się gęsta papa. Odstawić z ognia. Dolać do niej zimne mleko (ok. 1/2 szklanki). Wymieszać dobrze i zagotować. Zrobi się jak bardzo gęsty budyń. Ostudzić.

Resztę masła ucierać z cukrem pudrem i dodawać stopniowo tę ostudzoną papkę czekoladową. Dodać kieliszek alkoholu np. czystą wódkę.

Przełożyć tort i posmarować masą po bokach i na wierzchu. Udekorować wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki.


  • Tagi:
  • + zaproponuj tag >

Komentarze