Tort Malakoff

Tort Malakoff

  • 03:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jajek
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g cukru

    Krem:

    • 200 g miękkiego masła
    • 350 ml mleka
    • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
    • 80 g cukru pudru

    Do nasączenia:

    • 125 ml białego półsłodkiego wina
    • 50 ml rumu
    • 1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:

    • 100 g płatków migdałowych
    • 1/2 szkl. dżemu porzeczkowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: weź tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż papierem do pieczenia sam spód. Nagrzej piekarnik do 170°. Obie mąki wymieszaj, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując, wsyp powoli cukier i dodawaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąkę. Kiedy mąka połączy się z masą, przestań miksować. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia, sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest dobrze upieczony. Upieczony biszkopt pozostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wystudzone ciasto odkrój nożem od boków tortownicy i wyciągnij.

Płatki migdałowe upraż na suchej, rozgrzanej patelni i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem: do małego garnka wlej 300 ml mleka, dodaj 50 g masła i zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Następnie dodaj go do mleka z masłem i cały czas mieszając, zagotuj. Masę odstaw do wystygnięcia. Pozostałą część masła utrzyj z cukrem pudrem, delikatnie dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

Wystudzony biszkopt przetnij na pół lub pokrusz. Następnie jedną część przełóż do tortownicy. Wino zmieszaj z rumem i cukrem. Częścią płynu nasącz biszkopt w formie. Na nim rozłóż kleksami połowę dżemu i przykryj połową kremu. Na kremie rozsyp połowę płatków migdałowych i ułóż drugą warstwę biszkopta. Nasącz biszkopt, nałóż kleksy z dżemu i rozsmaruj resztę kremu, posyp po wierzchu płatkami migdałowymi. Tort wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godz. Przed podaniem wyjmij tort z formy i ozdób dodatkowo kawałkami czekolady lub/i polewa czekoladową.


Komentarze