Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

  • 01:20
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 6 żółtek
    • 6 białek
    • 1/2 szkl. cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 400 g marchwi
    • 200 g migdałów zmielonych
    • 1/2 szkl. mąki
    • 2 op. gotowej polewy z białej czekolady
    • 60 g płatków migdałowych (do boków tortu)
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki tartej bułki

    Masa marcepanowa:

    • 60 g migdałów w płatkach
    • 2 łyżeczki startej marchwi
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • garść świeżej mięty

    Krem śmietanowy:

    • 300 ml śmietanki 30%
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1 op. śmietan-fixu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj krem śmietanowy: ubijaj schłodzoną śmietankę dodając opakowanie śmietan-fixu oraz 1/2 szklanki cukru, do momentu uzyskania puszystej bitej śmietany.

Przygotuj biszkopt: żółtka ukręć z cukrem na puszystą masę. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Dodaj do masy z cukru i żółtek. Płatki migdałowe zmiksuj i dodaj je do reszty składników. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj do ciasta. Białka ubij na sztywno i wymieszaj z ciastem. Tortownicę o średnicy 16 cm wysmaruj łyżką masła i posyp bułka tartą. Przelej ciasto do tortownicy. Piecz ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°. Po upieczeniu, poczekaj aż ostygnie i podziel ciasto na 2 placki. Przełóż je kremem śmietanowym.

Polewę czekoladową przygotuj według wskazówek na opakowaniu i zalej nią cały tort, łącznie z bokami. Do boków tortu poprzyklejaj płatki migdałowe, wykonaj tę czynność dość szybko, ponieważ polewa szybko twardnieje. Do tak przygotowanego tortu wykonaj dekorację z marcepanu.

Przygotuj masę marcepanową: migdały podziel na 2 części. Jedną część zmiksuj z tartą marchewką i 1/4 szklanki cukru pudru na plastyczną masę. Drugą część zmiksuj ze świeżą miętą oraz pozostałą ilością cukru pudru. Marchewka nada marcepanowi kolor pomarańczowy a mięta kolor zielony. Z tych dwóch mas ulep kształty małych marchewek i udekoruj nimi wierzch tortu.

Tort zabezpiecz folią lub papierem i odstaw do lodówki na ok. 2 godz.


Komentarze