Tort mięsno-warzywny

Tort mięsno-warzywny

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ziemniaki
    • mieszanka warzyw pokrojonych w paski (może być mieszanka chińska)
    • boczek
    • różne rodzaje mięs i wędlin
    • przyprawa gyros
    • 5–10 jajek
    • olej
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obrać pokroić w grubsze talarki i usmażyć tak jak frytki lub ziemniaki całe ugotowane z dnia poprzedniego pokroić w talarki i podsmażyć na patelni. Cebulę wraz z pokrojonym w kostkę mięsem, boczkiem, wędliną usmażyć i następnie dodać warzywa wraz z ulubioną przyprawą do mięs i całość poddusić pod przykryciem, aż do miękkości. Dodać sól i pieprz. W wysokim i dużym rondlu na dnie układamy usmażone ziemniaki, obkładając także boki rondla, do środka wsypujemy podduszone mięso z warzywami i przykrywamy to wszystko pozostałą warstwą ziemniaków. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami, tak by jajka pokryły całość. Przykrywamy pokrywką i delikatnie dusimy aż do mocnego ścięcia się jajek, uważając by nie przypalić. Boki tortu odklejamy od naczynia przy pomocy noża. Następnie na rondel kładziemy talerz, na którym będziemy podawać i trzymając patelnię wraz z talerzem całość odwracamy – tort z rondla wysunie się na talerz. Podajemy w całości, krojąc przy stole tak jak tort i polewamy dowolnym sosem (ja preferuje sos pieczarkowy).


Komentarze