Tort orzechowy

Tort orzechowy

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 6 jajek
    • 1,5 szklanki mąki
    • 0,75 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    • 2 kostki margaryny lub masła
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego (krówka)
    • 30 dag orzechów włoskich
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: ubić białka, dodając powoli cukier. Do ubitej piany dodawać pozostałe składniki. Ciasto przelać do formy, piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Masa: utrzeć margarynę lub masło. Do utartego masła dodawać po łyżce gotowanego mleka (można kupić nieugotowane; wtedy należy puszkę gotować 3 godziny; puszka musi być zawsze przykryta wodą), na końcu dodać orzechy włoskie zmielone.
Masą przełożyć tort. Udekorować połówkami orzechów. Smacznego.


Komentarze