Tort orzechowy z masą czekoladową

Tort orzechowy z masą czekoladową

  • 02:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
    • 25 dag cukru pudru
    • 8 jaj
    • 3 płaskie łyżki bułki tartej
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • sok z 1cytryny

    Masa:

    • 5–6 żółtek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 1 duża łyżka mąki
    • 1 tabliczka czekolady
    • 2 łyżki kakao
    • 1 kostka masła

    Poncz:

    • 1/2 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
    • 1/2 szklanki rumu
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem białym i waniliowym, pod koniec ucierania dodać sok z cytryny. Ubić pianę z białek. Na utarte jajka wykładać porcjami zmielone orzechy, pianę, tartą bułkę (bardzo delikatnie mieszać). Na końcu dodać proszek do pieczenia.

Ciasto przelać do tortownicy – piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180–200 stopni ok. 60 min.
Ostudzone przekroić, nasączyć ponczem i posmarować masą.

Masa: żółtka, mleko, cukier, mąkę zmiksować i podgrzewać na parze do zgęstnienia; dodać rozpuszczoną czekoladę. Masło utrzeć z kakao i połączyć miksując z ostudzonym kremem.

Ciasto przełożyć masą, na górę też nałożyć masę, udekorować połówkami orzechów i ewentualnie wiórkami kokosowymi. Smacznego.


Komentarze