Tort piernikowy przekładany masą karmelowo-kakaową

Tort piernikowy przekładany masą karmelowo-kakaową

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g mąki pszennej
    • 30 g mąki ziemniaczanej
    • 5 jaj
    • 250 g masła
    • 100 g cukru
    • 4 g proszku do pieczenia
    • 1 łyżka przyprawy do piernika
    • 100 g rodzynek
    • 20 ml rumu
    • 200 g masy karmelowej
    • 40 g kakao
    • 100 g dżemu z czarnej porzeczki
    • 50 g cukru pudru
    • wiśnie w syropie
    • listki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170° oraz przygotuj tortownicę – jeśli nie jest ceramiczna lub teflonowa, należy posmarować ścianki tłuszczem i posypać lekko mąką lub bułką.

Jajka rozbij do dużej miski. Wstaw w szerokim garnku wodę do zagotowania. Postaw miskę na garnku i ubijaj całe jaja na parze na bardzo puszystą pianę. Dodaj cukier i nadal ubijaj na sztywną pianę. Uważaj, tylko aby nie trzymać miski cały czas nad parą, bo jajka zaczną się ścinać.

Dodaj 50 g masła, wymieszaj i wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia, a także przyprawę korzenną. Wymieszaj rózgą kuchenną – nie ubijaj. Przełóż biszkopt piernikowy do tortownicy. Wygładź brzeg i wstaw natychmiast do pieczenia na 30 minut.

W tym czasie ubij mikserem masło na puszysty krem. W trakcie ubijania dodawaj po łyżce masy karmelowej. Przy mieszaniu masy z masłem zmniejsz obroty do minimum – przy szybkich masa się zwarzy. Teraz dodaj rodzynki, wlej rum oraz wsyp kakao. Masę wymieszaj już ręcznie i odstaw do lodówki na czas schłodzenia piernika.

Upieczony piernik odstaw do schłodzenia. Chłodny przekrój wzdłuż na dwie połowy. Wierzch spodu wysmaruj dżemem porzeczkowym i dopiero rozsmaruj masę karmelowo-kakaową z rodzynkami. Kremu powinna być spora warstwa, ok. 1,5 cm. Przykryj drugim piernikiem i dociśnij z wyczuciem. Ewentualnie brzegi wyrównaj nożem. Teraz możesz odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia do lodówki na 3 godziny.
Gotowy tort piernikowy posyp bardzo obficie cukrem pudrem i dekoracyjnie poukładaj wiśnie i listki mięty. Dodatkowo możesz jeszcze delikatnie polać cale ciasto syropem z wiśni.


Komentarze